Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Δείτε τι οκταπλασιάζει τον κίνδυνο εμφράγματος

Ένας παράγοντας που αυξάνει κατά 8,5 φορές τον κίνδυνο εμφράγματος και δεν τον φαντάζεστε. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο κίνδυνος εμφράγματος είναι 8,5 φορές
μεγαλύτερος μέσα στο πρώτο δίωρο μετά από ένα ξέσπασμα έντονου θυμού, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.

 Η μελέτη που έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου και του Βασιλικού Νοσοκομείου του Σίδνεϊ έδειξε ότι ένα επεισόδιο συνηθισμένου θυμού δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος. Όταν ο θυμός όμως είναι ασυνήθιστα έντονος, τότε ο καρδιαγγειακός κίνδυνος τουλάχιστον οκταπλασιάζεται.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν με την αγγειογραφία το οξύ μπλοκάρισμα των στεφανιαίων αρτηριών που μπορεί να συμβεί μετά από περιστατικά πολύ έντονου θυμού. Η μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που έχουν δείξει άλλες έρευνες, αλλά και η κοινή εμπειρία, ότι ο έντονος θυμός μπορεί να πυροδοτήσει έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Εκτός από τον θυμό, και το έντονο άγχος μπορεί να δράσει ανάλογα. Η μελέτη δείχνει ότι αυξάνεται έως 9,5 φορές ο κίνδυνος εμφράγματος δύο ώρες μετά από ένα οξύ επεισόδιο έντονου άγχους.


Πηγή:healthpro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου