Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Κρήτη: Δυσοίωνο το ... τουριστικό μέλλον από τη Ρωσία

"Πλερέζες" έχουν κατεβάσει οι tour operators, βλέποντας ότι τα μηνύματα από τη - μέχρι πρότινος πολλά υποσχόμενη - αγορά της Ρωσίας είναι δυσοίωνα.  Το μίνι «κραχ» που...

υπέστη το ρούβλι τη Δευτέρα(Οι παραλληλισμοί με τη στάση πληρωμών του 1998 και τα σενάρια για περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων )όταν υποχώρησε κοντά στα 67 δολάρια, λόγω της ανησυχίας για τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης και της πτώσης της τιμής του πετρελαίου αλλά και οι εκτιμήσεις για συρρίκνωση της οικονομίας έως 4,7% το 2015 έχουν άμεση επίδραση στον κλάδο του τουρισμού, με αποτέλεσμα η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Κρήτη να μην μπορούν πια να ... ποντάρουν πολλά στην εισροή τουριστών από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την εικόνα που έχουν, αυτή τη στιγμή, οι tour operators, οι κρατήσεις αναμένονται "πεσμένες" ως και 40-50% σε σχέση με τη χρονιά που τελειώνει. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα για τον τουρισμό στο νησί κι αναπόφευκτα θα επηρεάσει και τις τιμές των προκρατήσεων από άλλες χώρες που και "παραδοσιακά" προτιμούν την Κρήτη και σταθερότερες οικονομικά είναι.


Στη Ρωσία τα πράγματα είναι σκούρα. Ο εφιάλτης του 1998 ξυπνά στη Μόσχα.Οι αγορές αγνόησαν το "Σοκ και Δέος" του Πούτιν. Παρά την αύξηση επιτοκίων κατά 650 μονάδες βάσης, το ρούβλι κατρακυλά σε ιστορικό χαμηλό με βουτιά 11%.

Η κίνηση απελπισίας της Μόσχας να προχωρήσει σε τεράστια αύξηση επιτοκίων κατά 650 μονάδες βάσης και μάλιστα κατά τη διάρκεια της νύχτας έφερε ακριβώς τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Το ρούβλι υποχωρεί περισσότερο από 11% για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, ο χρηματιστηριακός δείκτης RTS βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση 15% και οι αναλυτές κάνουν τους τρομακτικούς παραλληλισμούς με τη χρεοκοπία της Ρωσίας το 1998 και τονίζουν ότι υπονομεύεται πλέον η εμπιστοσύνη στην κεντρική της τράπεζα.


Η κεντρική τράπεζα ανέβασε το βασικό επιτόκιο στο 17% από 10,5% με άμεση ισχύ. «Η απόφαση στοχεύει στο να περιορίσει την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος και τα πληθωριστικά ρίσκα», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Είναι η έκτη αύξηση επιτοκίου το 2014 αφού προηγήθηκε η διάθεση 80 δισ. δολαρίων από τα διαθέσιμα, η οποία δεν στάθηκε ικανή να σταματήσει την πτώση κατά 49% που καταγράφει το ρούβλι, το οποίο είναι το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση φέτος. Αρχικά η αντίδραση των αγορών ήταν αυτή που ήθελε η Μόσχα. Το ρούβλι κατέγραφε άνοδο της τάξεως του 11%. Σύντομα όμως, το κλίμα άλλαξε και το ρούβλι βρέθηκε εκ νέου σε πτωτική πορεία, καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου