Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Αναγκαίες παρεμβάσεις στο δρόμο Λυγαριάς για την ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών



Στην ασφάλεια των οδηγών που διέρχονται στον δρόμο Λυγαριάς, αλλά και την επικινδυνότητα της στροφής προς Ηράκλειο, καθώς και από
Ρέθυμνο προς Λυγαριά η οποία είναι παράνομη και επικίνδυνη, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ζητώντας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα για την επίλυση του ανωτέρω προβλήματος υιοθετώντας την πρόταση ή αντιπροτείνοντας κάτι τεχνικά εφικτό, αλλά και άμεσα υλοποιήσιμο. Το εν λόγω πρόβλημα και την αντίστοιχη πρόταση έχουν καταγράψει και επεξεργαστεί το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης, το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης και ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης.

Αναλυτικά το κείμενο της παρέμβασης:

«Στις 3 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε ευρεία εκδήλωση, με την οργανωτική ευθύνη περισσότερων από 51 φορέων του Ηρακλείου και της Κρήτης, με την παρουσία και ενεργή συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών και την επικοινωνιακή στήριξη των περισσοτέρων τοπικών μέσων ενημέρωσης (έντυπα, ραδιόφωνικοί σταθμοί, τηλεοπτικά κανάλια, αλλά και ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης). Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην Αμμουδάρα Ηρακλείου, υπό τον τίτλο «Οδηγούμε με ασφάλεια» με σκοπό την ευαισθητοποίηση των οδηγών, για ασφαλή οδήγηση για οδηγούς οχημάτων, δικύκλων, ποδηλάτες αλλά ακόμα και πεζούς. Το κεντρικό σύνθημα ήταν ότι πολλά τροχαία ατυχήματα, θανατηφόρα ή όχι, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν αυτοί που τα προκαλούσαν οδηγούσαν με περισσότερη προσοχή και με ασφάλεια, δεδομένων των προβλημάτων του οδικού δικτύου της Κρήτης.

Η κινητοποίηση των 50 και πλέον φορέων, οδήγησε στην δημιουργία του Forum «Οδηγούμε με ασφάλεια» που δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη να ενώσουν ολοένα και περισσότεροι φορείς για σοβαρότερες και αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις προς την Πολιτεία, για το θέμα του ΒΟΑΚ, αλλά και των υπόλοιπων μικρότερων επαρχιακών οδών, καθώς και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Πέραν όμως της πολύ σημαντικής οδηγικής συμπεριφοράς και της καλλιέργειας οδηγικής παιδείας, οφείλει η Πολιτεία με πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις στους δρόμους της Κρήτης με επικίνδυνες κακοτεχνίες στο οδόστρωμα (ανωμαλίες, λακκούβες, επικίνδυνες ανάποδες και απότομες στροφές) και γενικότερα «σημεία παγίδες» που αυξάνουν την επικινδυνότητα και την πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος, να συμβάλει άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση στην δημιουργία ενός ασφαλέστερου οδικού δικτύου.
                                                                                                              
Τις εν λόγω προτάσεις για βελτιώσεις σε συγκεκριμένα σημεία που σας παραθέτω στην εν λόγω κοινοβουλευτική παρέμβαση, έχουν συλλέξει, καταγράψει και επεξεργαστεί τα προβλήματα και τις βέλτιστες λύσεις, το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης, το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης και ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης.







Δρόμος Λυγαριάς

Ο δρόμος Λυγαριάς συνδέεται με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, από το Ηράκλειο μόνο προς δεξιά (βόρεια) κατεύθυνση (φωτογραφία 1). Όπως γίνεται αντιληπτό, τα οχήματα μπορούν να κινηθούν μόνο προς Λυγαριά και από Λυγαριά δυτικά προς Ρέθυμνο. Η στροφή ανατολικά δηλαδή προς Ηράκλειο, καθώς και από Ρέθυμνο προς Λυγαριά είναι παράνομη και επικίνδυνη. Η διπλή γραμμή και το απαγορευτικό σήμα στροφής προς αριστερά φαίνονται στις φωτογραφίες 1.2, 1.2. Τα οχήματα για να κινηθούν νόμιμα από Λυγαριά προς Ηράκλειο πρέπει να φθάσουν μέχρι το Φόδελε, ενώ από Ρέθυμνο αντίστοιχα πρέπει να φθάσουν μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο της ΔΕΗ Λινοπεραμάτων για να κινηθούν στην συνέχεια προς Λυγαριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου