Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ ανατολικά της Λακωνίας

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με την προκαταρκτική λύση του EMSC), σημειώθηκε στις 06:45 τα ξημερώματα, στον
υποθαλάσσιο χώρο του Αιγαίου Πελάγους.
Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 69χλμ. δυτικά της Μήλου, 76χλμ. βορειοανατολικά των Κυθήρων και 145χλμ. νότια της Αθήνας.
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 80χλμ.
Στις 06:48 ακολούθησε μετασεισμός 4,8 Ρίχτερ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
Οπως τόνισε ο καθηγητής κ. Λέκκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, το φαινόμενο είχε επίκεντρο στον υποθαλάσσιο χώρο, 120 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σπάρτης, συνοδεύτηκε από 3-4 συνολικά σεισμικές δονήσεις, με την πρώτη να καταγράφεται στα 5.8 ρίχτερ και τη δεύτερη στα 4.8. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο, ωστόσο από τους σεισμολόγους δεν καταγράφονται ιδιαίτερες ανησυχίες.
 Ο σεισμός, όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είναι τοποθετημένος στη Μήλο.
Ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Ακης Τσελέντζης τόνισε: «Είχαμε ένα ισχυρό σεισμό 120 χιλιόμετρα δυτικά της Σπάρτης, ο οποίος έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα. Αυτότο μέγεθος για να γίνει τόσο αισθητός, σημαίνει ότι ήταν κοντά στην εξωτερική πλάκα και η ενέργεια του σεισμού μεταφέρθηκε κατά μήκος της πλάκας. Ηταν δύο οι δονήσεις, το καλό είναι ότι έγινε σε υποθαλάσσιο χώρο. Αν γινόταν στην ξηρά θα είχαμε αρκετές επιπτώσεις. Με βάση το ιστορικό της συγκεκριμένης περιοχής και την τεκτονική της περιοχής, κατά 90% η εκτίμησή μου είναι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό».
 «Πρέπει να ήταν σεισμός με αρκετά μεγάθλο εστιακό βάθος και αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε πολλές μετασεισμικές δονήσεις. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας» τόνισε από την πλευρά του ο καθηγής κ. Ευθύμης Λέκκας.


newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου