Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Ούτε λέξη για εργοστάσιο βιομάζας δεν θέλουν να ακούσουν στην Πόμπια. Κακήν κακώς έφυγαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας



Ούτε κουβέντα δεν ήθελαν να ακούσουν οι κάτοικοι της Πόμπιας για την δημιουργία Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, στην περιοχή τους. Οι
κάτοικοι που συγκεντρώθηκαν απόψε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου, περίμεναν να ενημερωθούν από εκπρόσωπο της Περιφέρειας, ωστόσο στην Πόμπια έφτασαν μόνο  εκπρόσωποι της εταιρείας. Αυτό ήταν που «ξεχείλισε» το ποτήρι… Αμέσως ξεκίνησαν οι έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων που αρνούνταν να συζητήσουν με τους εκπροσώπους της εταιρείας, ενώ δεν έλειψαν και οι φραστικές επιθέσεις. Κάποιοι ψυχραιμότεροι προσπάθησαν να κατευνάσουν τα πνεύματα προκειμένου οι επισκέπτες να ενημερώσουν τον κόσμο για το Σταθμό. Μάλιστα έγινε και ψηφοφορία δια ανάτασης της χειρός αν ο κόσμος ήθελε να ενημερωθεί ή όχι από τους εκπροσώπους της εταιρείας. 


Ελάχιστα ήταν τα χέρια που σηκώθηκαν ζητώντας ενημέρωση ενώ οι περισσότεροι από τους κατοίκους ζητούσαν την αποχώρηση των εκπροσώπων της εταιρείας αρνούμενοι κάθε συζήτηση για ένα τέτοιο σταθμό στην περιοχή. Αυτό που ακούστηκε πολλές φορές από τους κατοίκους ήταν ότι η περιοχή της Πόμπιας  με δυο λατομικές ζώνες είναι ήδη επιβαρυμένη και το χωριό δεν θέλει να ακούσει καθόλου για ένα τέτοιο έργο.

Και μπορεί οι εκπρόσωποι της εταιρείας να είπαν ότι δεν έχει παρθεί καμία άδεια μέχρι σήμερα και απλά γίνονται συζητήσεις, ωστόσο η Πόμπια είναι καζάνι που βράζει και έδειξε απόψε ξεκάθαρα ότι λέει ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στη δημιουργία Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Βιομάζα. Να σημειωθεί ότι στην συγκέντρωση παρευρέθηκε η νυν Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη και ο νέος Δήμαρχος Φαιστού κ. Γιώργος Αρμουτάκης.

24 σχόλια:

  1. Τέτοιοι κόπανοι που είναι!

    Και για να μη φανώ στείρος : Σίγουρα δεν ξέρουν καν τι είναι αυτό, δεν έχουν δει ποτέ τους,δεν έχουν ιδέα τα γενικά περιβαλλοντικά οφέλη, δεν ρώτησαν περί τίνος πρόκειται και το χειρότερο; Όπως το λέει ι το άρθρο``Ούτε λέξη .....δεν θέλουν να ακούσουν``. .......OMG!!! .......Μου θύμισε την ιστορία με την πρώτη εισαγωγή πατάτας από τον Καποδίστρια και τις κατηγορίες εναντίον του, για προσπάθεια δηλητηριασμού του έθνους.....Τέτοιοι κόπανοι είμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον δεν ξέρεις αγαπητέ τι σημαίνει πομπια ούτε καν που είναι αλλιώς θα ήξερες ότι μιλάμε για ένα χωριό-φάρο μόρφωσης και πολιτισμου οπου η παιδια των κατοίκων της της επιτρέπει να κρίνει και να επιλεξει τι ειναι καλο για τον τόπο και τι υποθυκευει το μέλλον των παιδιών της στο βομο ξενων συμφερόντων. Αγαπητε Μανούσο γιατί δεν προτινεις τον τοπο σου για αυτο το "εργο πνοής" οπως αφήνεις να εννοηθεί οτι πιστεύεις ότι ειναι;

      Διαγραφή
    2. Και για να μη φανώ στείρος ..μανουσο αη γαμισου
      μαλακα

      Διαγραφή
  2. Κάνετε μεγάλο λάθος ο κόσμος ήταν πολυ καλά ενημερωμενος οπως ηταν και πριν απο10 χρόνια οπου ειχε ξανά πέσει επί τάπητος το ίδιο ζητημα. Και επειδή πρέπει να ακούγονται οι αληθειες που ηταν αυτοι οι κύριοι να ενημερωσουν τους πομπιανους πριν αλλα το έμαθαν απο τις εφημερίδες? Ας μην λεμε λοιπόν ανειποστατα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πρίν πολλά χρόνια αυτό το εργοστάσιο βιομάζας ήταν να γίνει κάπου κοντά στη Βαγιωνιά... μάλιστα το είχε αναγγείλει ο Σιμήτης και κανείς τοπικός φορέας ΔΕΝ ήξερε τίποτα! ..απλά τώρα αλλάξανε τοποθεσία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μανουσο......αντε γαμησου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οταν στη Πομπια μαθαιναν γραμματα στο χωριο σου Μανουσο...βοσκατε...χοιρους...κομλεξικοι ειστε ολοι με τη Πομπια.....μια ζωη θα μας προσκυνατε.........ΖΗΤΩ Η ΠΟΜΠΙΑ..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μανουσοοοοο πες αλεύρι η πομπια σε γυρεύει. .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. O πολιτισμός σας και η παιδεία σας φάνηκε εχτές φαίνεται και τωρα με τα σχόλια σας (Ζήτω η Πομπια λεει ο αλλος λες και είναι 10χρονο). Δεν εχετε ιδέα τι θελουν να κανουν και δεν κάθεστε να ακούσετε, να καλέσετε και ενα περιβαλλοντολόγο να τους κανει ερωτήσεις, να δείτε τα υπέρ και τα κατά. Ακόμη και οι νεατερνταλ είχαν το διάλογο.
    Σας εχει φανατίσει καποιος που προφανώς τα συμφέροντα του ειναι απένταντι στην εταιρία και εχετε τρελαθει. Πως μπορείτε να παίρνετε θέση στο αν ειστε θετικοί ή αρνητικοί εφόσον δεν γνωρίζετε τι θελουν να κανουν.; Ούτε εγω είμαι θετικός. Ειμαι πολύ επιφυλακτικός αλλά πρωτα πρέπει να μαθεις να ρωτησεις και μετά να παρεις θέση.
    Δεν νομίζω οτι θα είναι τοσο κακο να εχει ολο το χωριο δωρεαν θερμανση για παντα. Να ανοίξουν θέσεις εργασίας. Να δίνετε κλαδιά και να παίρνετε λίπασμα και πολλά άλλα. Σιγουρα θα εχει και πολλά αρνητικά αλλά τα ζυγίσατε; τα είδατε.;
    Είστε δικαιολογημένα προκατειλημένοι λόγω του νταμαριού αλλά και το νταμάρι είναι δικό σας φταίξιμο. Γιατί δεν δημιουργείτε μια επιτροπή να πείτε οτι 3 φορες το χρόνο θα κανουμε έλεγχο στα φίλτρα του νταμαριού και αν τηρούνται οι προδιαγραφές και οι υποσχέσεις που σας εχει δώσει.; Αντ' αυτού δουλευει το μισο χωριό εκει και το αλλο μισό εχει χτίσει με δωρεαν αδρανή υλικά και ετσι κανετε όλοι τουμπεκί.
    ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ. Αλλά πείτε μου και ένα λόγο τεκμηριωμένο για να μην γίνει. Πείτε μου για παράδειγμα ενα εργοστάσιο τετοιας ισχύος θα παράγει τόσους τόνους απο αυτό το απόβλητο, τόσους απο το άλλο και για αυτο δεν το θέλουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. απο πολιτισμο και απο παιδεια δεν μας μαθεις εσυ......με λογια του αερα που λες....οπως το νταμαρι που οπως λες δουλευει η μιση πομπια να μας πεις ποιοι ειναι γιατι εγω ξερω να δουλευει μονο ενας πομπιανος.νεατερνταλ εισαι εσυ.....και δεν εχεις κανενα δικιαωμα να μιλας για τη πομπια και στο κατω κατω τι σε κοβει εσενα? αν τοσο πολυ το θελεις πηγαινε να τους βρεις να τους πας στο χωριο σου........να φτιαξουν 10 εργοστασια να θερμενεσται τζαμπα οπως λες.....και να πιασετε και ολοι δουλεια εκει.....και κατι τελευταιο... δεν φταινε οι ανθρωποι που ηρθαν αυτοι κανουν την δουλεια τους ....τα λαμογια που τους εφεραν και τους εδωσαν και χωραφι αυτοι ειναι υπευθυνοι......και τους λεω να πανε στα πηγαιδακια η στο πετροκεφαλι να κανουν οσα εργοστασια θελουν στη πομπια δεν θα γινει .......φιλακια....

      Διαγραφή
    2. Mα εγώ εκλεισα ήδη να μου φτιάξουν 2 στην αυλή μου.
      Δεν βλέπεις τι γραφω..;; Βλέπεις πουθενά να λέω οτι έιμαι θετικός.; Αλλά πως μπορείς να είσαι αρνητικός σε κάτι που δεν ξέρεις τι θέλουν να κανουν.;; Εμένα η πρόταση μου ήταν να τους φέρεις να φέρεις και εναν δικό σου περιβαλλοντολόγο και να γίνει ενας διάλογος. Τι.; Πως.; Γιατί εδω.; Και πολλα πολλά άλλα. Οχι να τους φέρνεις ΕΣΥ εδω για να τους προπηλακίσεις και να δείξεις το επίπεδο σου και την δημοκρατία που σε διακατέχει. Οσο για το νταμάρι.... Αστό.. Ξέρω.

      Διαγραφή
    3. αφου ξερεις για το νταμαρι πες μας και εμας να μαθουμε.........οπως λες δουλευει το μισο χωριο εκει.........για πες μας τι εννοεις ? αν εννοεις το μισο χωριο εναν ανθρωπο που δουλευει εκει .....τοτε.....αστο.....

      Διαγραφή
    4. Τελος πάντων το θέμα μας δεν είναι πόσες οικογένειες εχουν ζήσει τόσα χρόνια απο έκει (και ποσους τόνους υλικά εχετε παρει δωρεαν) και ούτε θα μπω στην διαδικάσία να στο αναλύσω παραπάνω. Το θέμα είναι γιατί δεν εχει υλοποιηθεί μια πρόταση ανάλογη της δικής μου τόσα χρόνια; Γιατί δεν εχει δημιουργηθεί μια επιτροπή να πηγαίνει να του κανει έλεγχο και να τον ξεκωλώνουν στις μηνύσεις; Όλοι θέλουν το προιόντα αλλά κανεις τον πρωτογενή τομέα.
      Θέλεις να έχεις φθηνά αδρανή υλικά για την οικοδομή αλλά δεν θέλεις το λατομείο.
      Θέλεις να παίρνεις τηλέφωνο τον κολλητό σου για ψύλλου πήδημα αλλά δεν θέλεις τις κεραίες.
      Παράγεις μισό τόνο σκουπίδια το χρόνο (μεσος όρος Ευρωπαίου πολίτη) αλλά δεν θέλεις την χωματερή.
      Θέλεις το ένα θελεις και το άλλο. Και βάζω και τον απατό μου μέσα.

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα.
    Θες να μας πεις και εμας ποια λαμόγια τους έφεραν; Ετσι και αλλιώς υπάρχει η ανωνυμία!!! Καλό είναι να λέγονται δημόσια όλα αυτά να τα ξέρουμε όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μια παλια παροιμια λεει.....οποιος εχει τη μυγα μυγιαζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν αφήνεις αιχμές για εναν ανώνυμο που δεν ξερεις ποιος είναι -εμενα- κατάλαβα πόσο έγκυρη είναι η παπαριά που εγραψες -οτι ξερεις ποιοι τους εφεραν-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. παπαρας εισαι εσυ .......εγω παπαριες δεν γραφω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ο υπερηφανος λαος της πομπιας να ειστε σιγουροι οτι θα υπερασπιστει τον τοπο του και το μελλον των παιδιων του με οποιο τροπο και αν χρειαστει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους 1ον γιατί οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεν ήρθαν σε επαφή με τους φορείς πριν οποιαδήποτε κίνηση αλλά μετά την ενοικίαση του οικοπέδου απο μη πομπιανο ο οποίος κάτοικο εδρεύει στην πομπια και ζει απο απο αυτην καθώς διατηρεί επιχείρηση στο χωριό. Και ολα αυτα κατω απο ακρα μυστικότητα. ...2ον οι πομπιανοι πριν παρουν τις αποφάσεις τους ενημερωθηκαν τοσο απο περιβαλλοντολογους οσο και απο πολιτικους μηχανικους ηλεκτρολογους και χημικους....καμια αντίδραση λοιπόν δεν ηταν αυθαιρετη και θερμοαιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πριν απο λιγο στο ΡΑΔΙΟ ΜΟΙΡΕΣ ειπε εκπροσωπος της περιφερειας οτι παντα υπαρχουν αντιδρασεις απο τον κοσμο και οτι εχουν 200 αιτησεις σε ολη την κρητη για τετοιου τυπου εργοστασια. αφησε να εννοηθει οτι με λιγα λογια θα γινει το εργοστασιο στη ΠΟΜΠΙΑ. επισης η που κανει την εκπομπη με καταγωγη απο την ΠΟΜΠΙΑ επερνε και το μερος του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. παντα θα υπαρχει καποια παραφωνια και αυτη τη φορα ακουει στο ονομα υβα. δεν ειμαι πομπιανος αλλα θαυμαζω το πισμα και τον τοπικισμο τους εχουν γινει μια γροθια και δεν θα αφησουν να περασει οτι και να λεει η περιφερεια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μάλιστα , για άλλη μια φορά βλέπω να έχουν γνώμη σχετικοί και άσχετοι , παλικάρια μου τα πράγματα έχουν ως εξής
    1 . Η Πόμπια είναι ένα χωρίο που το περιβάλλων του είναι αρκετά επιβαρημένο από 2 ‘’ επιχειρήσεις ‘’ Βλέπε Νταμάρι & Πισάδικο .
    2. Η ‘’ενημέρωση ‘’ από τους εκπρόσωπους , των χωρίς πρόσωπο εταίρων , ήρθε μετα την αντίδραση τις τοπικής κοινωνίας .και χωρίς να έχει ενημερωθεί πριν την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος . να το πω απλά το χωρίο το έμαθε κατά λάθος , και αφού είχαν αρχίσει η ενέργειες τις εταιρία η οποία προφανώς ήθελε να φέρει τους πομπιανους προ τετελεσμένων ….
    3. επειδή η επένδυση που θέλουν να κάνουν δεν είναι η ‘’ ανακάλυψη του τροχού ‘’ και ναι δεν είμαστε Νεάντερνταλ , για όσους το νομίζουν , μάθαμε διαβάσαμε πληροφορηθήκαμε και αποφασίσαμε και όταν αποφάσισαν να μας ρωτήσουν τους είπαμε την γνώμη μας , μπορεί να μην αρέσει αλλά αυτή είναι .
    Το χωρίο αποφάσισε ότι δεν του χρειάζεται κάτι τέτοιο , δεν το ενδιαφέρουν τα ‘’ ανταποδοτικά οφέλη ‘’ , και γενικά δεν θέλει άλλη τέτοιου είδους επένδυση στην περιοχή που τους , τώρα όποιος πιστεύει ότι κάνουν λάθος , μπορεί όποτε θέλει να κάνει πρόταση στην εταιρία να το κάνει στο χωρίο του ελευθέρα , και για να τελειώνει το ζήτημα , είναι θέμα μόνο των πομπιανων , και γενικά των κατοίκων των οικισμών που είναι γύρω από την εν λόγο περιοχή να το λύσουν και θα το λύσουν να είστε σίγουρη για αυτό .
    Και κάτι τελευταίο για να ξέρουμε τι λέμε , επειδή είδα την ιστοσελίδα τις εν λόγο εταιρίας , είδα ότι δεν έχει κανένα τέτοιο έργω έως σήμερα , στον χάρτη με τα έργα που έχει κάνει . άρα συμπεραίνω ότι το πρώτο θα ήταν αυτό , οπότε η ‘’ενημέρωση ‘’ θα ήταν περιορισμένη και οπωσδήποτε χωρίς την εμπειρία που απαιτείται .
    Και επειδή εγώ έχω τι θάρρος τις γνώμης μου επώνυμα , το όνομα μου είναι Σφακιανάκης Μιχάλης και είμαι κάτοικος Πόμπιας ….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το χωρίο μας είναι ένα μικρο ημιορεινό χωρίο ήσυχο και καθαρό (ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ) ... με μια όμως επιχείρηση που καταναλώνει περίπου 90 τόνους πρώτης ύλης καθημερινά με το απλό μυαλό μου σκέφτομαι ότι αυτή την ύλη θα την κουβαλάνε κάποια φορτηγά που θα πρέπει να περνάνε από το χωρίο το ίδιο θα πρέπει να γίνετε και με την παραγόμενη ύλη όπως επίσης το εργοστάσιο που θα είναι περίπου 1 χιλιομετρο έξω από το χωρίο φαντάζομαι θα έχει και κάποιες καμινάδες-φουγάρα τα οποία δεν θα βγάζουν αιθερία ελαια άλλα καπνό λογικά επίσης θα πρέπει να έχει και κάποια απόβλητα όλα αυτά λοιπόν και πολλά άλλα που δεν ξέρουμε δεν θα έπρεπε να γίνουν πολυ μακριά από κατοικημένες περιοχές??? δεν είμαστε αρνητικοί σε επενδύσεις ειδικά σε περίοδο κρίσης άλλα μακριά ( όχι 1 και 2 χιλιόμετρα) από το σπίτι οποιουδήποτε όχι μόνο το δικό μου η των χωριανών μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή